Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Komunitné centrum v našej obci.

Dátum: 30.09.2021
Autor: Starosta obce
Počet videní: 1128
Komunitné centrum v našej obci.

Informácie k téme Komunitného centra.

Obec Teplička v septembri začala s výstavbou Komunitného centra v našej obci. Teraz je už viac než isté, že naša obec bude mať Komunitné centrum pre účel rozvoja komunít v obci. 

Pri pohľade na vznikajúce Komunitné centrum si musíme uvedomiť, že takýto objekt v našej obci ešte nebol a jeho význam preto siaha do budúcnosti, v minulosti ho nemáme s čím porovnať. V obci máme viaceré komunity, ktoré tvoria občania obce - mládež, deti, seniori, dospelá populácia, nezamestnané osoby, osoby v hmotnej núdzi ktoré podľa možností vyvíjajú svoju činnosť. Podľa možností, pretože priestor na tvorbu hodnôt jednotlivých komunít je obmedzený hlavne na Kultúrny dom o špecificky na Hasičskú zbrojnicu, budovu na futbalovom ihrisku, alebo domček pre mládež vedľa Obecného úradu. 

Komunity v obci, niekedy to boli rôzne spolky a združenia, sa svojim angažovaním podieľajú na spoločenskom živote našej obce. A oblastí spoločenského života je mnoho: od kultúrnej, cez spoločenskú, športovú, duchovnú, umeleckú, rôzne záujmové oblasti, oblasť vzdelávania, relaxu, ale aj politické a národné oblasti. Dnes nám akútne chýba priestor na rozvoj aktivít pre činnosti ako je folklórny súbor, spevokol, divadelný súbor, umelecký rozvoj, športovú činnosť, vzdelávanie. 

Nácvik spevokolu? Nácvik folklóru? Stretávanie sa mládeže? V malej miestnosti v domčeku vedľa obecného úradu, ktorý nemá ani základné sociálne zariadenia či pitnú vodu.

Cvičenie, fitnes, strečing? Návcik scénok, divadla, rôznych kultúrnych pásiem? Detské tvorivé dielne? V Kultúrnom dome.

No Kultúrny dom sa po rozsiahlej rekonštrukcii stáva viac spoločenským priestorom a preto je potrebné mať v obci osobitný priestor pre činnosť komunít aj v oblastiach, ktoré dnes nie sú vykonávané, ale sú žiadané. A preto je Komunitné centrum pre našu obec veľmi dôležité.

Komunitné centrum poskytne priestor pre vzdelávanie - na výkon umeleckej a hudobnej školy pre naše deti, spoločenské a športové hry (niekedy bola naša obec minimálne v stolnom tenise veľmi úspešná, pamätáte?), pre stretávanie sa seniorov a mládeže, priestor pre rozvoj v duchovnej oblasti, umeleckej činnosti - divadlo, folklór, spevokol, priestor pre oblasť tvorivú - ručné práce, pečenie oblátok, koláčov, tradičných jedál, výrobu rôznych darčekov, priestor pre výkon detských tvrivých dielní, priestor pre cvičenie, ale aj priestor pre rôzne ďalšie záujmové činnosti.

Komunitné centrum bude budova s dvomi klubovňami, dielňou, kuchyňou, sociálnym a hygienickým zázemím, skladom a kanceláriou pre komunitného pracovníka.

Prvýkrát v histórii našej obce budeme mať univerzálny priestor pre rôzne činnosti spojené so životom v našej obci. A prvýkrát bude mať naša obec komunitné prcovníka ktorý bude na profesionálnej úrovni zastrešovať túto činnosť cez komunitný plán činnosti, ktorý bude schvaľovať Obecné zastupiteľstvo.  

Komunitné centrum je situované v centre obce v areáli, ktorý je už dnes využívaný na športové činnosti. Starší občania si pamätajú, že tam bola budova, ktorá sa využívala hlavne pre športové účely. Dnes tam bude Komunitné centrum.

Ako sa bude Komunitné centrum využívať bude záležať na záujme každého z nás. Obec dnes stavia budovu - priestor, zvyšok záleží od záujmu každého z nás. Bez rozdielu.

Peter Lačný, starosta obce

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.